Hvad kan vi gøre for dig

 

Hvad betyder Brexit for dig?

Forvalter Sydbank dine investeringer, så tænker du måske over, hvad Brexit betyder for dig?

Få de seneste nyheder

Vi har samlet ekspertudtalelser, videoer og tweets fra vores økonomer og analytikere et sted.

Nyeste nummer af Investering

Investering august 2017

Dagens vindere og tabere
OMXC20 CAP
Midcap
ALLE
Ritzau Finans nyheder
Dato Overskrift
21-09-2017 17:18
21-09-2017 17:05
21-09-2017 17:00
21-09-2017 16:06
21-09-2017 15:49
21-09-2017 15:41
21-09-2017 14:46
21-09-2017 14:45
21-09-2017 14:32
21-09-2017 14:18

Draghi: Pengepolitik er ikke rette instrument mod ubalance - NY2

Pengepolitikken er ikke det rette instrument, når det kommer til at adressere finansielle ubalancer.

Det siger Mario Draghi, der er centralbankchef i Den Europæiske Centralbank, torsdag eftermiddag i en tale i Frankfurt. Han afholder talen i sin egenskab af formand for Det Systemiske Risikoråd, ESRB.

I stedet kan makrotilsynspolitik, der er rettet mod bestemte markeder eller lande, spille en nøglerolle, når det kommer til at håndtere ubalancerne. Det vurderer ECB-chefen i talen, og han henviser de nationale regeringer til at gøre brug af deres egne redskaber, når det kommer til håndteringen af lokale udfordringer.

- Finansielle og forretningsmæssige cyklusser kan potentielt blive desynkroniserede, hvilket betyder, at finansielle ubalancer kan vokse i et miljø karakteriseret af relativt afdæmpet inflation.

- I et sådant miljø er brugen af pengepolitik ikke det rette instrument til at adressere finansielle ubalancer, og det kan lede til væsentlige afvigelser i den samlede produktion og inflationen fra de ønskede niveauer, siger han ifølge Reuters.

Ifølge Draghi er bankerne blevet mere modstandsdygtige siden finanskrisen, men niveauet af dårlige lån - de såkaldte "non-performing loans" (NPL), er fortsat højt hos de europæiske banker.

Ifølge ESRB-formanden vil den økonomiske fremgang hjælpe bankerne med at forbedre kvaliteten af aktiverne, men han påpeger også, at "strukturelle svagheder stadig vil fortsætte".

Han siger desuden, at det også er vigtigt at skabe ensartede rammer for genopretning og afvikling for forsikringssektoren i hele EU.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Torsdagens aktier: Renteudmelding var vand på bankernes mølle

Torsdag stod i bankernes tegn på de globale aktiemarkeder efter signaler om snarlige stramninger af pengepolitikken i USA.

Herhjemme blandede Danske Bank og Nordea sig allerede fra morgenstuden i toppen af aktiemarkedet og fik følgeskab af blandt andet Novo Nordisk, der muligvis nød godt af en styrket dollar.

Den amerikanske centralbank fastholdt onsdag som ventet sin toneangivende rente og besluttede ligeledes som forudset af økonomer at stramme pengepolitikken via en begyndende reduktion af sin massive beholdning af obligationer, der blev købt i kølvandet af finanskrisen og helt frem til 2014.

Overraskende var det til gengæld, at der fortsat er stort flertal i rentekomitéen for at hæve renten én gang mere inden årets udgang.

- Den amerikanske centralbank var mere "hawkish" (høgagtig, red.), end vi havde regnet med, og det viser sig i markederne, ved at bankerne har en god dag. I det hele taget må vi sige, at aktiemarkedet tackler det ganske fint, siger senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Bankerne, der har lettere ved at tjene penge ved højere renter, steg over det mest af Europa. Herhjemme klarede Nordea sig bedst blandt de store banker efter en stigning på 2,7 pct. til 82,85 kr. Danske Bank steg desuden 1,1 pct. til 247,50 kr.

C20 Cap-indekset lukkede 0,2 pct. højere i 1169,92.

BØRSHUSE SVINGEDE TAKTSTOKKEN

Novo Nordisk, der har USA som sit vigtigste marked og derfor nyder godt af en stærkere dollar, steg 1 pct. til 306,40 kr. Stigningen aftog lidt ud på eftermiddagen, sideløbende med at der også blev gjort en smule indhug i dollarens gevinst over for kronen på valutamarkedet.

Også Novozymes, der fik løftet sit kursmål til 350 kr. fra 330 kr. af Bernstein, klarede sig flot med en stigning på 1,4 pct. til 325 kr. Det amerikanske børshus'' anbefaling er stadig "outperform".

Skuldertacklinger var der til gengæld til DSV og Carlsberg, der begge fik sænket anbefalingen. Jyske Bank anbefaler nu "reducer" af DSV-aktien mod tidligere "køb", mens kursmålet på 480 kr. fastholdes.

Carlsberg blev sendt ned af franske Exane til "neutral" fra "outperform", mens kursmålet er hævet til 740 kr. fra 725 kr., skriver Bloomberg News.

DSV og Carlsberg faldt henholdsvis 0,7 pct. til 460,80 kr. og 0,9 pct. til 701 kr.

RYGKLAP TIL TOPDANMARK

Uden for eliteindekset steg Topdanmark 1,8 pct. til 239,20 kr., efter at Carnegie havde indledt dækning af aktien med anbefalingen "køb" og et kursmål på 280 kr.

Bavarian Nordic, der havde indkaldt til kapitalmarkedsdag i New York, genvandt lidt af fatningen efter en svær periode på børsen oven på sidste uges floppede studie med kræftmidlet Prostvac.

Torsdag formiddag annoncerede selskabet foreløbige opfølgningsresultater fra et fase 2-studie med en vaccine mod luftvejsvirussen RSV, og den har vist en god effekt seks måneder efter vaccinationen.

Bavarian planlægger nu et fase 3-studie med vaccinen i 2018.

Aktien steg 1,2 pct. til 250,50 kr. og har samlet genvundet næsten 9 pct. denne uge efter styrtdykket på 48 pct. fredag.

Glunz & Jensen, der laver udstyr til trykkerier, leverede fremgang i første kvartal af regnskabsåret 2017/18 på såvel top- som bundlinjen. Aktien endte uændret i 53 kr. efter at være handlet så højt som 55 kr.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Torsdagens obligationer: Rentemelding blev mødt med skepsis

Obligationsrenterne fik et lille løft torsdag, da en lidt stram tone fra den amerikanske centralbank blev fordøjet af markedet.

Rentestigningerne fik ellers fint fat i USA onsdag aften klokken 20 dansk tid, hvor den amerikanske centralbank fastholdt renten og meddelte, at den fra og med oktober vil drosle ned for sin massive beholdning af obligationer, der blev købt i kølvandet af finanskrisen og helt frem til 2014.

Begge meldinger var ventet, men til gengæld var den ret klare og uændrede opbakning til endnu en renteforhøjelse i år fra ikke færre end 12 af de 16 medlemmer, der sidder rentekomitéen, en overraskelse for nogle.

Herhjemme nåede renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation kort efter middagstid op i 0,56 pct., men den faldt lidt ud på eftermiddagen og endte i 0,53 pct. svarende til en marginal stigning på 1 basispoint.

Baggrunden for, at markedet vendte rundt igen, er et udslag af, at der fortsat hersker skepsis i forhold til, om den amerikanske centralbank hæver renten lige så meget, som den har stillet i udsigt, vurderer chefanalytiker i Danske Bank Jens Peter Sørensen over for Ritzau Finans.

- Folk siger: "Fint nok, at der kommer balancereduktioner, men så kommer I nok ikke til at stramme så meget," siger Jens Peter Sørensen.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Eurozonen: Forbrugertilliden mindre negativ end ventet

Forbrugertilliden i eurozonen er i den foreløbige opgørelse for september på minus 1,2 mod en indeksværdi på minus 1,5 måneden før.

Til sammenligning var der ventet et indeks på minus 1,5 blandt økonomerne adspurgt af Bloomberg.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

USA/åbning: Markedet puster ud efter rekordstribe - Anadarko løftes

Rekorder fire børsdage på stribe er torsdag afløst af mindre fald fra åbningen af de amerikanske aktiemarkeder.

Efter fem minutters handel ligger S&P 500-indekset 0,07 pct. lavere i 2506,60. Dow Jones-indekset falder 0,1 pct., mens Nasdaq-indekset har taget det mest overbevisende skridt baglæns på 0,2 pct.

I oliesektoren stiger Anadarko Petroleum med over 6 pct. efter annoncering af et program for aktietilbagekøb til en værdi af 2,5 mia. dollar.

Advanced Micro Devices stiger 0,9 pct. Der er ifølge Reuters forlydender om, at teknologivirksomheden samarbejder med Tesla om udviklingen af en ny chip til brug i førerløse biler. Tesla falder 0,1 pct.

Også Google er i vælten. Selskabet betaler 1,1 mia. dollar for at sikre sig den trængte taiwanesiske smartphoneproducent HTC''s ingeniør- og design-teams for derved at styrke sin egen udvikling. I alt overtager Google 2000 medarbejdere, skriver Bloomberg. Aktien i Googles moderselskab, Alphabet, falder 0,4 pct. fra åbningen.

Også Apple er kommet skidt fra start og falder 1,1 pct. CNN Money skriver, at Apple er gået med i et konsortium, der er på vej til at købe Toshibas chipforretning for 18 mia. dollar. Hvor stor en del af købesummen Apple kommer med, fremgår ikke. De øvrige medlemmer af konsortiet er kapitalfonden Bain Capital samt Dell og andre amerikanske og også japanske virksomheder, skriver CNN.

 

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Sydbank: Kæmpeskibe kan blive meget stor udfordring for industrien

Det kan blive en meget stor udfordring for shippingindustrien, at flere store rederier har meldt ud, at de har bestilt nye kæmpeskibe med plads til op mod 22.000 tyvefodscontainere (teu).

Det vurderer Morten Imsgard, senioranalytiker i Sydbank, over for Ritzau Finans.

- Når rederierne vælger at købe de skibe, så får vi en årrække nu, hvor det vælter ind med kæmpeskibe i industrien, og det lægger et stort pres på fragtrate-udviklingen, siger han.

Ifølge analytikeren passer de helt store skibe stort set kun ind på ruterne mellem Asien og Europa, og derfor vil særligt disse ruter blive ramt. Leveringen af nye kæmpeskibe kommer dog også til at ramme andre ruter, da effekten vil smitte af.

- Hvis de her supercontainerskibe primært skal sejle mellem Asien og Europa, så bliver de næststørste skibe, der allerede sejler der, mast ud og skal finde andre ruter at sejle på. Vi risikerer at få en situation, hvor mange af fragtruterne på globalt plan bliver serviceret af skibe, der er lidt for store, siger Morten Imsgard.

Sydbanks aktieanalytiker fortæller, at der allerede i 2017 og 2018 er planlagt leveringer af nye store skibe til flere store rederier. Danske Maersk Line bestilte eksempelvis i 2015 skibe med en kapacitet på omkring 20.000 teu til levering i 2017 og 2018.

Den nye bølge kommer, efter at franske CMA CGM bekræftede, at selskabet har besluttet sig for at investere i op mod ni nye rekordstore containerskibe på 22.000 teu ifølge Lloyds List, og det første skib ventes leveret i slutningen af 2019.

Torsdag bekræftede Maersk Line-partneren MSC også over for Shippingwatch, at rederiet har bestilt 11 containerskibe med plads til 22.000 teu, og de forventes leveret i løbet af 2019 og 2020.

OPTIMERING NEDLÆGGER MARKED

Ifølge Morten Imsgard giver industrien sig selv en meget stor udfordring ved nu at forlænge perioden for levering af de helt store skibe, men for de enkelte rederier kan det være med til at forbedre konkurrenceevnen og lønsomheden. Derfor kan de seneste ordrer også anspore flere til at udvide flåden med kæmpeskibe.

- Man kunne godt frygte det, at andre rederier også vil lægge nogle ordre ind nu. Problemet er bare, at summen giver et cointatinershippingmarked, der ikke er særligt sjovt at være i. Så man kan sige, at deres egen optimering, også et eller andet sted nedlægger markedet, siger han.

Siden 2015 har rederierne holdt en form for "våbenhvile", hvor der ikke er blevet bestilt nye kæmpeskibe hjem, og det lave antal bestillinger de seneste år har været med til at skabe den fornyede optimisme i markedet. Nu er der sket en forandring.

- Der er sket en form for skred i industrien, der gør, at aktørerne igen har mod på at bestille de her skibstyper, der på en måde har fået skylden for at smadre indtjeningsmulighederne i containermarkedet, siger Morten Imsgard.

Han forventer ikke, at der er yderligere bestillinger på vej fra danske Maersk Line, der allerede i øjeblikket står til at få leveret skibe.

Hvis efterspørgslen på containerfragt stiger i de kommende år, vil udfordringen med den øgede kapacitet mindskes, og hvis rederierne vælger at skrotte gamle og mindre skibe som følge af leveringen af de nye, kan det også afhjælpe noget af problemet, fortæller han.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

USA/tendens: Fald i sigte for SP efter fire rekorder på stribe - GENT

Efter rekorder de seneste fire børsdage til det brede SP 500-indeks ser Wall Street torsdag ud til at tage en puster. Om ikke andet så fra åbningen, hvor de amerikanske indeksfutures indikerer små fald i underkanten af 0,1 pct. i de tre toneangivende indeks.

Onsdag sluttede SP 500-indekset med et plus på under 0,1 pct. i rekorden 2508,24. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med en gevinst på knap 0,2 pct. i 22.412,59, hvilket ligeledes er rekord, mens Nasdaq-indekset faldt i underkanten af 0,1 pct. i 6456,04.

Torsdag kan teknologisektoren dog løbe med opmærksomheden.

Google betaler 1,1 mia. dollar for at sikre sig den trængte taiwanesiske smartphoneproducent HTC''s ingeniør- og design-teams for derved at styrke sin egen udvikling. I alt overtager Google 2000 medarbejdere, skriver Bloomberg. Aktien i Googles moderselskab Alphabet stiger marginalt på formarkedet.

Der kan også komme fokus på Apple, som ifølge CNN Money er med i et konsortium, der er på vej til at købe Toshibas chipforretning for 18 mia. dollar. Hvor stor en del af købesummen Apple kommer med, fremgår ikke. De øvrige medlemmer af konsortiet er kapitalfonden Bain Capital samt Dell og andre amerikanske og også japanske virksomheder, skriver CNN.

Apple-aktien ligger torsdag marginalt højere knap en time før børsen åbner.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

USA/tendens: Fald i sigte for S&P efter fire rekorder på stribe

Efter rekorder de seneste fire børsdage til det brede S&P 500-indeks ser Wall Street torsdag ud til at tage en puster. Om ikke andet så fra åbningen, hvor de amerikanske indeksfutures indikerer små fald i underkanten af 0,1 pct. i de tre toneangivende indeks.

Onsdag sluttede S&P 500-indekset med et plus på under 0,1 pct. i rekorden 2508,24. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med en gevinst på knap 0,2 pct. i 22.412,59, hvilket ligeledes er rekord, mens Nasdaq-indekset faldt i underkanten af 0,1 pct. i 6456,04.

Torsdag kan teknologisektoren dog løbe med opmærksomheden.

Google betaler 1,1 mia. dollar for at sikre sig den trængte taiwanesiske smartphoneproducent HTC''s ingeniør- og design-teams for derved at styrke sin egen udvikling. I alt overtager Google 2000 medarbejdere, skriver Bloomberg. Aktien i Googles moderselskab Alphabet stiger marginalt på formarkedet.

Der kan også komme fokus på Apple, som ifølge CNN Money er med i et konsortium, der er på vej til at købe Toshibas chipforretning for 18 mia. dollar. Hvor stor en del af købesummen Apple kommer med, fremgår ikke. De øvrige medlemmer af konsortiet er kapitalfonden Bain Capital samt Dell og andre amerikanske og også japanske virksomheder, skriver CNN.

Apple-aktien ligger torsdag marginalt højere knap en time før børsen åbner.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

USA: Nytilmeldte ledige overrasker positivt

259.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge.

Det var en del færre nytilmeldte ledige end ventet. Ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News var der blandt økonomerne ventet 302.000 nye ledige.

 

Ugen før meldte 282.000 sig ledige for første gang. Det tal er revideret fra 284.000 ved første opgørelse for en uge siden.

 

Antallet af fortsatte ledige steg til 1,980 mio. mod estimeret 1,975 mio. og 1,936 mio. ugen tidligere.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Glunz Q1: Fremgang på både både top- og bundlinjen

Glunz & Jensen havde fremgang på toplinjen i første kvartal af det forskudte regnskabsår 2017/18, hvor selskabet også vendte et underskud til overskud.

Det fremgår af en selskabsmeddelelse, der indholder udvalgte regnskabstal for kvartalet, torsdag eftermiddag.

Omsætningen landede i perioden, der løb fra juni til udgangen af august, på 61,5 mio. kr. mod 60,8 mio. kr. i samme periode året forinden.

EBITDA-resultatet steg til 7,0 mio. kr. før engangsomkostninger, mens resultatet før skat blev 3,1 mio. kr. Til sammenligning havde Glunz & Jensen et EBITDA på 0,6 mio. kr. i første kvartal af 2016/17 og et underskud før skat på 3,7 mio. kr.

I meddelelsen fremgår det, at der ikke forventes at blive realiseret engangsomkostninger i 2017/18, og ifølge direktionen er der ikke et behov for at regulere på dagsværdier af ejendomme i regnskabsårets første kvartal.

Selskabet skriver desuden, at forventningerne til helåret fastholdes, og dermed forventer det fortsat en omsætning for koncernen på niveau med omsætningen i det seneste regnskabsår.

EBITDA-resultatet ventes også uændret at lande i niveauet på 30 mio. kr. før eventuelle engangsomkostninger og regulering af dagsværdier, fremgår det af meddelelsen.

Glunz & Jensen afholder torsdag generalforsamling.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile


Index Oversigt
- seneste 20 børsdage

 

Distributors's Use of Information

  1. The delayed information (market prices etc.) is for recipient's own personal use and may not be redistributed without permission of CME, which may depend on execution of an agreement and payment of the applicable fee.
  2. CME and its licensors reserve all intellectual property rights to information.
  3. CME disclaims all liability for information and use thereof, and any and all losses, damages or claims arising from use of information.
  4. CME may suspend or terminate receipt or display of information by any party if CME has reason to believe information is being misused or misrepresented.

Valutaoversigt

CHF/DKK 641,81 -0,51
EUR/JPY 13.428,40 0,56
EUR/USD 119,29 0,31
GBP/DKK 846,34 0,31
SEK/DKK 78,13 0,10

Obligationsoversigt

3% NYK 2034 101,72 -0,07
3% NYK 2047 OA 104,42 0,02
 

System FejlGenvejstaster